Kleurhaven

Als schilder vind ik het boeiend om te starten vanuit het medium dat mij het nauwst aan het hart ligt: verf.
Ondanks dat verf tegenwoordig hoofdzakelijk vervaardigd wordt uit synthetische stoffen, was dit niet altijd het geval. In het verleden werd verf gecreëerd uit mineralen, plantaardige en dierlijke grondstoffen, en soms zelfs uit menselijke bronnen. Dit doet me denken aan het concept van "Mummiebrown," dat gedurende een korte periode in de 16e en 17e eeuw werd geproduceerd. Later werd deze verf vermengd met lijnolie of Arabische gom.

Mijn project genaamd "Kleurhaven" omvat het ontwikkelen van een 'kleurenkaart' die de omgeving van het Entrepot en de aangrenzende haven, waar Konvooi plaatsvindt, weergeeft. Gedurende dit proces ben ik op zoek gegaan naar materialen die ik kon omzetten in pigmenten, variërend van natuurlijke elementen zoals stenen en planten tot meer onconventionele materialen zoals koffiegruis en sigarettenpeuken. Nadat ik deze materialen had verzameld, heb ik ze gedroogd en vermalen tot pigmenten, die vervolgens werden vermengd tot verf.

Het uiteindelijke resultaat is een unieke kleurenkaart die de diversiteit van zowel het Entrepot als de Brugse haven weerspiegelt. Dit project heeft geleid tot de creatie van een schilderij bestaande uit deze twaalf verschillende verven.

 

Installatie 'Kleurhaven', Loods aan de haven van Brugge, 2023